In beweging komen

Ondanks het wegvallen van vrijwel alle coronamaatregelen, komt het leven maar moeizaam op gang. Theaters blijven halfleeg, filmhuizen stromen niet over en ook op het reisfront is het niet extreem druk. En mij is het ook met wandelen niet heel veel anders vergaan. Een paar weken geleden was het weer te mooi en bleef ik hangen op een stoel in de zon. Toen was het weer te slecht.

Maar vandaag kwam ik eindelijk weer eens in beweging en ben ik dolblij dat ik 20 kilometer heb gelopen. Voor een caminoganger bijna niks, al helemaal niet zonder bagage. Het in beweging komen is dan ook helemaal niet zo’n fysieke kwestie (ik heb nog steeds voldoende kilometers in m’n benen) maar het is vooral een geestelijke kwestie. De mindset, de intentie of het voornemen. Geef het een naam, maar het begint in je hoofd. Godzijdank ben ik er vandaag uitgekomen en werd ik ook nog eens beloond met prachtig helder weer.

Achteraf denk je dan altijd: wat was nu eigenlijk het probleem?

Eén van de middelen om in beweging te komen is wel het maken van een afspraak met een wandelmaat. Er moet wel echt sprake zijn van bijzonder serieuze overmacht, wil ik een afspraak niet nakomen en deze wandelafspraak was al weken geleden gemaakt. We spraken af om kwart over negen en prompt halftien kwamen we in beweging richting de Larense heide.

Achteraf denk je dan altijd: wat was nu eigenlijk het probleem? Wandelen is het beste anti- depressivum, dat wist ik toch al lang? De wilde krent en magnolia stonden overal in bloei en de blonde d‘Aquitaine koeien straalden ons toe. Maar ik weet zeker, nu ik in beweging gekomen ben, volgt de volgende wandeling ook weer makkelijker. En voor je het weet kijk ik weer naar een door pelgrims geïnspireerde route. Die hebben voor mij toch net dat extra beetje pizzazz. Dat kan natuurlijk een camino worden, maar waarom niet de route Wegen met een Zegen of het Brabantse Kloosterpad? Ook in eigen land is er genoeg aanbod.

Ik hoop dat ik met deze column de lezer een duw geeft. ‘Neem uw bed op en wandel, ’ zei Jezus tot de zieke. In plaats van uw bed is het misschien vooral uw lui geworden hoofd dat u moet opnemen. Maak een plan, bel een vriend(in), spreek een datum af en ga.

Scroll naar boven