Een nieuw begin

Ieder jaar bij het aanschouwen van mijn tuin in de winter denk ik: dit wordt nooit meer wat. Die gedachte heb ik niet één dag, maar echt langere tijd. Godzijdank krijg ik ieder jaar weer ongelijk en groeit er uit ogenschijnlijk volledig dode takken en pollen weer groen blad. Ja, er is leven na de dood. Kijk maar om je heen. Er is steeds weer een nieuw begin.

Per saldo hoor ik altijd dat mensen zich herboren voelen

Het lijdensverhaal is net zoiets. Na al het vallen en opstaan op de Via Dolorosa gevolgd door de dood, volgt er een wederopstanding. Je hoeft dit niet letterlijk te geloven, om te zien dat het bij uitstek een verhaal is over hoop en een nieuw begin.

Iedere Santiagoreiziger die de eerste stap zet, maakt een nieuw begin. Een reis van mee- en tegenvallers, maar per saldo hoor ik altijd dat mensen zich herboren voelen door deze intensieve wandelervaring.

Ik wens de Pelgrimszin-initiatiefnemers een mooi nieuw begin. Maar vooral de lezers, de wandelaars wens ik veel mooie nieuwe begin-ervaringen in dit jaar. We zullen het hard nodig hebben in deze barre tijden.

Scroll naar boven