Aardige vreemden

In een verhalenboek kwam ik onlangs de titel The Kindness of Strangers tegen.

In deze tijden van wokeness, hatemail en desinformatie zou je bijna vergeten dat er ontzettend veel aardige mensen zijn. En nog specialer, aardige mensen die je helemaal niet kent. Die je helpen zonder enig belang, want dat jij hen een wederkerige dienst kan bewijzen is vaak niet aan de orde omdat ieder weer zijns weegs gaat.

Hoe vaak kom je als caminowandelaar niet buitengewoon aardige vreemden tegen. Op nummer 1 staan natuurlijk je medewandelaars. Zo herinner ik me dat ik een Engelse vrouw tegen kwam met wie ik in gesprek raakte. Ze bleek de dochter van de Engelse oprichter van Extinction Rebellion te zijn, een activistische beweging die zich verzet tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Ze had een roerige jeugd gehad en terzijde kwam ter sprake dat ze ook heel goed kon masseren met essentiële oliën. Nog geen paar uur verder had ze speciaal voor mij een oliemix gemaakt en masseerde mijn uiterst vermoeide voeten. Ik heb haar daarna nog vluchtig gezien, zoals het op de camino kan gaan.

Een andere bijzondere ervaring had ik toen ik alle basilieken en kathedralen van Nederland bezocht en de basiliek die ik wilde bezoeken op slot bleek te zijn. Ik belde aan bij het naastgelegen nonnenklooster voor assistentie. Ik werd binnengelaten in hun onbewaakte winkel. Het duurde een kwartier voordat een zuster kwam aanrennen met een grote sleutel. Vervolgens kreeg ik de sleutel en werd alleen gelaten in de basiliek. Aansluitend werd ik ook nog uitgenodigd voor de koffie.

Ik denk dat alle caminowandelaars wel een verhaal over de behulpzaamheid van vreemden hebben. En juist als je zelf in moeilijke omstandigheden zit, komt het behulpzame gebaar van een ander extra ‘hard’ binnen. De reddende engel in noodgevallen.

Een goede reden zelf extra aardig te zijn, niet alleen op de camino. Laat een ander eens in verbazing achter over jouw goede daad. Want de wederkerigheid is er natuurlijk – in stilte – wel: jouw dag is vervolgens ook goed omdat je blij bent dat je een ander kon helpen.

Scroll naar boven