Een van de relaties van Stichting Pelgrimszin was onder de indruk van de snelheid en degelijkheid waarmee Camino Brabant op de kaart is gezet. Dit was de aanleiding voor ons er aandacht aan te besteden. Ook omdat pelgrimeren in Nederland steeds populairder wordt. Camino Brabant is een pelgrimswandeltocht van bijna 300 kilometer door het mooie Brabantse landschap langs Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Breda.
Samen met Jacco van der Net en Marco Paulussen nam ik het initiatief voor deze camino. Nadat ik in 2019 en 2020 een jaar lang hard had getraind om de Camino del Norte te lopen, brak de coronacrisis uit en ging Spanje op slot. Uiteindelijk liep ik in 2021 de Camino Portugués. Ondanks dat ik zelf een niet-praktiserende katholiek ben, vond ik de katholieke inslag van de pelgrimsroute erg speciaal. Het heeft me, net als zovelen, echt geraakt en geïnspireerd.
‘De inspiratie voor deze pelgrimswandeltocht ligt bij de camino naar Santiago’
Trainingsroutes
Als onderdeel van mijn trainingsschema liep ik, vaak samen met vrienden, vele prachtige kilometers in de buurt van mijn woonplaats Veldhoven. In het begin waren dat vaak de mij reeds bekende paden maar mede door tips van andere wandelaars ontdekte ik ook steeds meer mooie nieuwe routes door heel Brabant. Hierdoor werd me nog meer duidelijk dat het Brabantse landschap heel veel leuks en moois te bieden heeft voor wandelaars en dat mijn trainingsroutes voor de meeste wandelaars nog onbekend waren.
Officiële opening
Om dat te veranderen heb ik samen met anderen de Stichting Camino Brabant opgericht met als doel het uitzetten van een pelgrimsroute en het bevorderen van de wandelsport in combinatie met het ervaren van het fijne Brabantse landschap. Samen met mede-bestuurslid Jacco van der Net werden in relatief korte tijd dertien routes uitgezet en van bewegwijzering voorzien. Op 1 mei 2022 is de Camino Brabant officieel geopend door de burgemeester van Den Bosch, Jack Mikkers.
Brabants pelgrimspaspoort
De inspiratie van deze pelgrimswandeltocht ligt bij de camino naar Santiago. De routes voeren langs in totaal 57 Mariakapelletjes waar een stempel ligt dat de wandelaar in zijn Brabants pelgrimspaspoort kan zetten. Het pelgrimspaspoort is te bestellen via de website van de Camino Brabant. Indien een volle stempelkaart wordt opgestuurd, ontvangt de wandelaar/pelgrim een echte Brabantse Camino Oorkonde.
Bewegwijzering
De bewegwijzering met de Jacobsschelp is aangepast aan de Brabantse stijl: rood en wit. Het grootste deel van de route wordt bewegwijzerd door stickers en plaatjes op de bekende wandel-routepalen. Om in de route nog meer de Camino-ervaring te krijgen, hebben we contact gezocht met diverse instellingen en gemeentes om de bewegwijzering nog nadrukkelijker aanwezig te laten zijn op de route en in het landschap.
Bijna alle verzoeken hiertoe werden (al dan niet met enige volharding) gehonoreerd, zodat op de route inmiddels ook vele halve meter hoge betonnen palen te zien zijn met daarop het Camino Brabantlogo. Dit alles heeft geresulteerd in een veilige en rustige route met goede lunch-, eet- en overnachtingsmogelijkheden en startpunten welke goed te bereiken zijn met het openbaar vervoer.
Onderhoud door vrijwilligers
Uiteraard moeten de routes ook onderhouden worden, wat door de dertien vrijwillige routebeheerders gebeurt. Het gemak waarmee deze mensen gevonden werden, verbaasde me wel enigszins maar sterkte wel het idee dat er veel mensen blij gemaakt kunnen worden met deze nieuwe wandelroute. Ook de medewerking van de beheerders van de Mariakapelletjes om als stempelplaats te fungeren was hartverwarmend, zelfs bij de kapelletjes die op privégrond staan, mochten we stempels plaatsen.
Fietsroute
Inmiddels zijn er ook plannen voor een fietsroute, welke naar verwachting deels komend jaar zal worden gerealiseerd. Al met al was het een leuk avontuur, maar soms ook een hele zware tocht om de Camino Brabant op te starten. Maar door de reacties, het enthousiasme en de waardering van allereerst de wandelaars maar ook van gemeentes, routebeheerders, particulieren en andere instellingen, is de voldoening groot.
Uiteraard is er altijd ruimte voor verbetering en verfijning waar we als Camino Brabant ook voortdurend aan werken. In dat kader daag ik hierbij ook alle ‘verwende’ wandelaars uit om de handschoen op te nemen en de route te gaan lopen én hun ervaringen te delen.
Op www.caminobrabant.nl is veel informatie te vinden over de routes met veel foto’s en andere sfeerimpressies.
De Camino Brabant is een ander initiatief dan het ongeveer tegelijkertijd ontwikkelde Ons Kloosterpad, ook in Brabant. Ons Kloosterpad is een wandelpad van 330 kilometer langs een vijftigtal (voormalige) kloosters en abdijen in midden en oost Brabant.
Waarom stopt André met zijn tocht?
Op zijn tweede pelgrimstocht merkt André dat deze tocht anders is dan zijn eerste, hij stopt. Wat verder gaat is de pelgrimage van André naar Annette.
Annette is het alter-ego van André Brouwer. ‘Als ik van onze Schepper had mogen kiezen, was ik liever een meisje geweest. Maar er was niks te kiezen.’
Per verkocht boek wordt €2,50 gereserveerd voor pelgrimsgerelateerde goede doelen.