Een van de goede doelen die Pelgrimszin ondersteunt, is Camino Anders Bekeken. Sinds 2015 organiseert Stichting Anders Bekeken jaarlijks een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela waarbij zes wandelaars met een visuele beperking en zes buddies in veertien dagen de laatste 220 km van de Camino Francés lopen. Hierbij een impressie van de editie 2022.
Na twee jaar stilstand door corona hebben we in oktober 2022 voor de zesde maal met Camino Anders Bekeken een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela gemaakt. Het traject van Molinaseca naar Santiago was hetzelfde als bij de eerdere vijf edities. We verbleven in nagenoeg dezelfde herbergen en ondanks de vertrouwde route was het opnieuw verrassend te zien dat de essentie van een pelgrimstocht steeds weer zijn eigen vorm krijgt met een nieuwe groep van twaalf mensen. De essentie bestaat uit het samen onderweg zijn met blindelings vertrouwen. Letterlijk en figuurlijk.
Kijken voor twee
Zes deelnemers uit de groep hebben een visuele beperking. Enkele zijn volledig blind, anderen zien door een kleine koker en zijn daarbij ook zeer slechthorend. Probeer je eens in te beelden hoe het is om zonder te zien over hobbelige keien te lopen. Zonder te zien elke dag in een nieuwe herberg opnieuw je rugzak in te pakken. Zit alles erin? Door in koppels te lopen kunnen de wandelaars met een visuele beperking ook veilig de vele kilometers afleggen. De goede ogen van de buddy kijken voor twee.
Blindelings vertrouwen gaat over kwetsbaarheid tonen. Hulp vragen en accepteren vereist moed en zelfbewustheid. Daar staat weer tegenover dat vertrouwen op zijn beurt moet worden verdiend.

Geen verzorgers
Alle deelnemers aan de tocht kennen hun eigen uitdaging. Waar beide zijden slagen in hun opdracht, ontstaat ontspanning en vrijheid. Boosheid over een handicap of ander verdriet verdwijnt naar de achtergrond. De bedoeling van Camino Anders Bekeken is dat buddy’s geen verzorgers zijn. De basis is gelijkwaardigheid en zelfstandigheid. In het samen optrekken en wandelen stem je af wat nodig is. Zo moet je als buddy soms op je handen zitten als je ziet dat de wandelaar moeite heeft met z’n tas in te pakken.
Alle twaalf deelnemers van Camino Anders Bekeken stappen uit hun comfortzone en verleggen fysiek en mentaal hun grenzen. Ieder komt zichzelf wel een paar keer tegen. Als je je spullen niet kunt terugvinden, hulp nodig hebt bij het inpakken of het vinden van het toilet, maar het toch liever zelf wilt doen. Als je door koppigheid blessures oploopt, of moet toegeven dat de etappe net te lang is, en de rugzak te zwaar. Als de groep je terechtwijst of je even in je sop laat gaarkoken. Als karakters botsen of minder goed samengaan terwijl je wel een buddykoppel bent voor die dag. Als lang onderdrukte gevoelens, angsten, inzichten de weg naar buiten weten te vinden. Als er weinig ruimte is om je aan je buddytaak te onttrekken, dus geen tijd om in jezelf te kunnen keren.
Een pelgrimstocht alleen is een uitdaging. Een pelgrimstocht in een groep van twaalf kent meerdere uitdagingen. Daarom is het zo mooi te zien dat er in een proces van afstemmen, geven en ontvangen, met iedere dag een andere buddy er blindelings vertrouwen in het samen optrekken ontstaat.
Ieder komt zichzelf wel een paar keer tegen

Spannende aanloop
Waarom zou je eigenlijk dit pelgrimspad lopen als je de heuvels niet kunt zien, de stapelbedden alleen kunt voelen en de gele pijl niet waar kunt nemen? Wandelen is bij uitstek ook een zintuiglijke ervaring. Niet alleen het gewicht van alles wat je bij je hebt op je rug maar ook de geur van regen die op een droge grond valt, de zon op je huid, de smaak van de Spaanse lekkernijen en het geluid van dieren om je heen. Er is meer te horen dan koeien met een bel.
De zesde editie van Camino Anders Bekeken had een spannend aanloop voor de organisatie. Lang was onduidelijk of we wel echt van start konden gaan. De aankomende herfst met de nieuwe mutaties van het coronavirus zorgden in oktober voor weer oplopende coronacijfers met veel onzekerheid over mogelijk nieuwe maatregelen. En dan was er ook nog de onzekerheid over wat de oorlog in Oekraïne met zich zou kunnen brengen. Zouden deelnemers hierdoor wellicht willen afhaken? Zou de groep zelf wel gezond blijven?
Eenmaal vertrokken vanaf Schiphol voelde het als een bevrijding dat we mochten en konden gaan. Tijdens de heenvlucht waren mondkapjes nog verplicht maar eenmaal in Spanje, leek corona ineens weer ver weg. Tot onze grote vreugde is ook tijdens de camino niemand slachtoffer geworden van dit door de organisatie zo gevreesde virus. Een ander virus heeft ons wel gegrepen, daarover later meer!
Het is zover
Op zondag 9 oktober is het dan zover. De bus zet ons af in Molinaseca waar we gezamenlijk lunchen op een zonnig terras. Vervolgens gaat ieder buddykoppel op zijn eigen tempo wandelen. Een relatief korte etappe naar Ponferrada om te wennen aan de rugzak, elkaar en het aankomen in de herberg.
De eerste dagen zijn zonnig en warm, Spanje geeft ons een prachtige nazomer. Het is dan ook zweten als we op dag vier uit Villafranca de Bierzo de flink stijgende Douro oplopen. Het is nog maar de vierde wandeldag maar door de vele indrukken en belevenissen voelt het alsof we al tijden met elkaar optrekken. Het is mooi om te zien dat een blinde wandelaar met blindelings vertrouwen ‘los’ de steile zandpaden oploopt. Geen hand of lijntje tussen haar en de buddy, alleen het vertrouwen in de voeten en de aanwezigheid van de buddy die af en toe richting duidt.
De tweede week slaat het weer om. De staart van stormachtig weer houdt Galicië in z’n greep. Ook een buikgriep-achtig virus slaat toe, wat zorgt voor acute buikklachten, hoofdpijn en lichte verhoging. Velen van ons hebben een dag lang het bed moeten houden, waardoor we genoodzaakt zijn een rustdag in te bouwen in de herberg van Melide. Gelukkig biedt het programma daartoe ook de ruimte.

Wandelen is bij uitstek ook een zintuiglijke ervaring
Mooi om te ervaren hoe door zo’n gebeurtenis de rolverdeling binnen de groep dan ineens verandert. Er ontstaat ruimte voor sommige groepsleden om meer op de voorgrond te treden en te floreren in het zorg en aandacht geven aan hen die een stap terug moeten doen. Na de ingelaste rustdag is vrijwel iedereen weer fit genoeg om de tocht weer op te pakken. Sommigen zijn nog niet helemaal op kracht gekomen en laten de rugzak vervoeren. Maar afgezien van dit ene incident verloopt de tocht verder vlekkeloos.
Ieder zijn eigen verhaal
De laatste dagen zijn wel nat en winderig, maar zelfs dan worden de etappes zingend afgelegd. Vermoeidheid slaat wel toe, maar Santiago en thuis zijn in zicht. Voor de één zou het nog veel langer mogen, maar een ander is toe aan rust. Op zondag 24 oktober wandelen we de laatste 6 km van Monte de Gozo naar Plaza Obradoiro. Het is grijs, nat en de wandelaars zijn gehuld in grote poncho’s. Het pad in Santiago is geplaveid, de torens zijn pas zichtbaar als we het oude centrum inlopen en de zon voor heel even doorbreekt.
De groep heeft de tocht volbracht: 220 km lopen op een eeuwenoude pad waar ieder zijn eigen verhaal heeft. Tijdens de pelgrimsmis zwaait de Botafumeiro iedereen toe en de persoonlijke Compostela maakt het ritueel af. Camino Anders Bekeken 2022 heeft wederom een mooie editie opgeleverd, die smaakt naar meer. Gracias!
Blindelings vertrouwen gaat over kwetsbaarheid tonen

Wat is Camino Anders Bekeken?
Het project heeft als doel alle deelnemers anders te leren kijken naar zichzelf, de ander en de wereld om ons heen. Afstand te nemen van de dagelijkse realiteit in overlevingsmodus: weer mogen voelen, genieten en dromen.
We denken alvast na over de editie van 2023, waarbij we afhankelijk zijn van fondsen en sponsoren. Wilt u een bijdrage leveren in de eerste stappen van weer een nieuwe editie kunt u een donatie aan onze stichting doen via onze website. Onze donativo-knop staat altijd open op: https://stichtingandersbekeken.nl/doneer/
Op onze social media-kanalen ziet u een verslag van dag tot dag met fotos van de afgelopen edities. Neem gerust een kijkje op Facebook en Instagram
Wilt u meer weten over ons project, heeft u vragen of bent u geïnteresseerd om eens als buddy mee te wandelen kijk dan op onze website voor meer informatie.