MONICA VANLEKE NEEMT DE ÉCHTE PELGRIM OP DE HAK

Tête-à-tête met Annette

Hartelijk welkom bij het eerste nummer van PELGRIMSZINe, een nieuwe naam aan het pelgrimsfirmament. Het is naast onze uitgeverij en het steunen van goede doelen op pelgrimsgebied een van de drie activiteiten van onze stichting. Vrienden van Pelgrimszin ontvangen dit online magazine vier keer per jaar. We hebben er bewust voor gekozen dit gratis aan te bieden. Pelgrimszin is tenslotte op de wereld gekomen om mooie dingen te maken.

In dit nummer een gevarieerd aanbod van artikelen, columns en recensies. Pelgrims worden ook hartelijk uitgenodigd zelf kopij in te sturen. En het hoeft niet per se over de tocht naar Santiago de Compostela te gaan, graag ontvangen we ook kopij over andere pelgrimsbestemmingen. Er verschijnt veel over pelgrimeren op internet. Omdat Pelgrimszin kiest voor kwaliteit passen we wel – in overleg met de auteur – eindredactie toe.

En hoe zit het nu met mijn nieuwe naam? Ineens Annette in plaats van André? Omdat ik me al heel lang meer Annette dan André voel heb ik besloten om voortaan onder die naam door het leven te gaan.

Annette Brouwer hoofdredacteur

EEN VEELHEID AAN UITDAGINGEN, OP DE FIETS NAAR ISTANBUL

Maarten Mols vraagt zich af: is een fietstocht wel een pelgrimstocht?

BOEKPRESENTATIE
De lange weg naar huis

Voor een ‘uitverkochte’ Kapel van Sint Jacob in de Hout in Haarlem presenteerde Thijs Evers in samenwerking met Pelgrimszin woensdagavond 28 september zijn boek De lange weg naar huis, thuiskomen na een pelgrimstocht.

Johanna Kroon interviewde Thijs Evers voor de podcastserie CAMINO NL. Je kunt het interview hier beluisteren.

OP CAMINO IN BEIEREN

Mariëtte van Beek laat zich verrassen op de Münchner Jakobsweg.

EEN VEELHEID AAN UITDAGINGEN

KORT EN KLEIN

Ellen Omvlee

Al langer breek ik mijn hersenen over de diepere betekenis achter een discussie die de gemoederen van pelgrims in de voorbereiding van hun tocht met enige regelmaat bezighoudt: ‘regenpak of poncho?’ Het gesprek slingert heen en weer tussen poncho, uiteraard met een vak voor de rugzak, of nee, liever een regenpak want dat flappert niet alle kanten op. De beste kansen om droog te blijven worden uitvoerig en vol overgave doorgenomen. Alsof dit allemaal nog niet ingewikkeld genoeg is, komt de paraplu minnende mens zich er ook nog even tegenaan bemoeien, die een wonderlijke combinatie voorstelt van regenbroek, fleecejas en paraplu. De wens die achter al deze, soms wat wonderlijke opvattingen schuilgaat: een beetje comfort graag. Er is één uitzondering: de pelgrim die zonder regenwerende middelen op pad gaat en het overlaat aan de voorzienigheid en sneldrogende kleding. Ik hoor u al denken: ah, dat is de echte pelgrim!

MONICA VANLEKE NEEMT DE ECHTE PELGRIM OP DE HAK

‘Ik wil de pret niet bederven, maar in feite zijn we allemaal pelgrims, allen onderweg, met een omweg langs kleine en grote succesjes, naar het Compostela van onze dood …’

OPROEP

Vind je het leuk om te schrijven over pelgrimeren en wil je ons helpen om een mooi magaZINe te maken? We zijn op zoek naar enthousiaste auteurs, die zo af en toe een mooie bijdrage willen leveren. Meer weten? Stuur een e-mail naar info@pelgrimszin.nl en we nemen contact met je op.

AARDIGE VREEMDEN

Column – Christ’l Dullaert

In deze tijden van wokeness, hatemail en desinformatie zou je bijna vergeten dat er ontzettend veel aardige mensen zijn.

BOEKRECENSIE

Dertien interviews met dertien verschillende mensen die allemaal op hun eigen en unieke manier het pelgrimeren beleven.

BOEKRECENSIE

‘Pelgrimeren is ingrediënten verzamelen voor verhalen. Verhalen om van te leven.’

deze PELGRIMSZINe werd gemaakt door

Ja, ik wil PELGRIMSZINe ook ontvangen.

Ben je nog geen Vriend van Pelgrimszin? Meld je dan aan!
Dan krijg je voortaan ook vier keer per jaar GRATIS ons online magazine PELGRIMSZINe in je mailbox.


Colofon

PELGRIMSZINe nummer 1, jaargang 1
september 2021

Redactie
Annette Brouwer (hoofdredacteur), Pieter-Bas de Jong (einderedacteur)

Uitgever
Stichting Pelgrimszin

Adverteren
PELGRIMSZINe is redactioneel onafhankelijk. We brengen onze eigen publicaties onder de aandacht en zo af en toe plaatsen we een advertentie voor een derde. Dat staat er dan natuurlijk gewoon bij.

Meeschrijven
Zin om een bijdrage leveren aan ons magaZINe? Stuur een e-mail aan info@pelgrimszin.nl

Verzending
PELGRIMSZINe verschijnt gratis en alleen online vier keer per jaar. Vrienden van Pelgrimszin worden exclusief geattendeerd op de nieuwe uitgave.

Beeldverantwoording
Gebruikte afbeeldingen zijn gemaakt en aangeleverd door auteurs, komen uit het archief van redactieleden van Pelgrimszin of zijn afbeeldingen uit openbare bronnen die vrij zijn van rechten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven