Initiatiefnemers

Stichting Pelgrimszin is een initiatief van Annette Brouwer en Pieter-Bas de Jong.

Valentijnsdag 2022 stapten zij samen naar de notaris. Niet om een geregistreerd partnerschap aan te gaan, wel om hun liefdes notarieel vast te leggen. Hun liefde voor het pelgrimeren en hun liefde voor het schrijven. Twee liefdes die zij graag met iedereen willen delen.

Annette Brouwer (links)

Annette (André) Brouwer (1959) stapte in 1999 vrij onvoorbereid op de fiets om van huis uit heen en terug naar Santiago de Compostela te fietsen. Sindsdien is zij gegrepen door het pelgrimsvirus. Aanvankelijk als fietspelgrim, maar in 2009 transformeerde zij zich tot wandelaar.

Annette is auteur van het boek Praktisch Pelgrimeren. Over haar tocht vanaf Alkmaar naar Santiago in 2015 schreef zij het boek Waar je zin in hebt. Tijdens die camino ontdekte Annette dat zij iemand is die publiek nodig heeft. Zij stopte met haar tekst- en notuleerbureau en werd touringcarchauffeur. Vanwege corona werd dit een tijdje vrachtwagenchauffeur.

Begin maart 2022 vertrok Annette nog een keer van huis naar Santiago. Ze merkte echter dat de magie van de eerste keer ontbrak, zodat ze het in Parijs voor gezien hield. Inmiddels zit Annette weer op de touringcar waar ze nationale en internationale ritten rijdt.

Onder de naam – juf Annette – is ze ook schrijfcoach en in die functie heeft zij al enkele auteurs begeleid naar hun eerste of zelfs tweede roman. Omdat ze zich meer Annette dan André voelt heeft ze in 2022 besloten onder die naam verder te gaan.

Pieter-Bas de Jong (rechts)

Pieter-Bas (1969) liep in 1997 van huis naar Santiago en in 2006 en 2007 de Via de la Plata. In 2010 fietste hij met vrouw en dochter van 1,5 van huis naar Compostela (via Valencia) en weer terug. Hierover schreef hij 6500 kilometer fietsen met een peuter

In de jaren daarop fietste hij met zijn gezin, met inmiddels ook een zoon, vele tochten langs bekende en minder bekende (pelgrims)paden en over eigen themaroutes. In Nederland, België, Frankrijk en Spanje. De laatste fietsreis ging van Lageland (bij Groningen) naar Legoland, pelgrimsoord voor de Legoliefhebber.

De laatste jaren was Pieter-Bas redacteur en eindredacteur van de Jacobsstaf, het kwartaalblad van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. In 2021 verscheen – 24 jaar na dato – zijn boek Doorloper, over zijn voetreis naar Compostela.   

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven