Moderne pelgrims

‘Ieder zijn eigen camino’ is het adagium waarmee menig verschil van inzicht tussen pelgrims kan worden platgeslagen. Deze ‘eigen camino’ is precies waar dit boek over gaat. Dertien interviews met dertien verschillende mensen die allemaal op hun eigen en unieke manier het pelgrimeren beleven. De titel ‘Moderne pelgrims’ doet vermoeden dat het nieuw denken is, waarin ruimte is voor een andere kijk op pelgrimeren dan de dogmatische.

Het meest aansprekend vind ik het verhaal van Fred Omvlee (in de verte familie van onze columnist), die troost en inspiratie vindt in leven, muziek en uitstraling van Elvis. Elvis is voor hem het middel om te komen tot verbinding. En die verbinding, of dat nu op een bezinningsweekend is of tijdens een motorpelgrimage naar Lourdes, kent de elementen van de tocht zoals menig pelgrim die kent: samen op weg zijn, niet oordelen, lief en leed delen, het levensbeschouwelijke karakter. Praten en denken over de zin van het leven.

Gelukkig hoef je helemaal geen ervaren pelgrim te zijn om er ook wat van te vinden. Volzin-hoofdredacteur Greco Idema is gefascineerd door het fenomeen pelgrimeren, maar heeft nog nooit een pelgrimsroute gelopen. Wat houdt hem tegen? Hier zullen meer mensen mee rondlopen: wel willen, maar niet gaan. Een thema op zich.

Het geheel levert mooie kijkhoeken op het pelgrimeren en de manier waarop de geïnterviewde omgaat met zijn of haar ervaringen hiermee. Het in het laatste hoofdstuk opgenomen interview met Diana Whelan is wat mij betreft wel een stijlbreuk met de andere twaalf interviews met moderne pelgrims uit Nederland. Whelan is zeker een moderne pelgrim, maar geen Nederlandse. Belangrijker, het interview bevat voor minstens de helft bespiegelingen van de interviewer zelf, Marije Hage.

Wat mij betreft had de uitgave van het boek niet hoeven wachten tot het interview met Whelan klaar was, want de twaalf zijn krachtig en mooi genoeg van zichzelf. Voor het interview met Whelan had vast een andere mooie plek gevonden kunnen worden. Maar goed, ook hier: ieder zijn eigen camino.

moderne pelgrims

Jasmijn Olk en Elze Riemer
Moderne pelgrims – Onderweg in het hier en nu
Uitgeverij Zilt
2021
176 pagina’s
€ 21,99
ISBN 9789493198234

Pieter-Bas (1969) liep in 1997 van huis naar Santiago en in 2006 en 2007 de Via de la Plata. In 2010 fietste hij met vouw en dochter van 1,5 van huis naar Compostela (via Valencia) en weer terug. Hierover schreef hij 6500 kilometer fietsen met een peuter. In de jaren daarop fietste hij met zijn gezin, met inmiddels ook een zoon, vele tochten langs bekende en minder bekende (pelgrims)paden en over eigen themaroutes. In Nederland, België, Frankrijk en Spanje. De laatste fietsreis ging van Lageland (bij Groningen) naar Legoland, pelgrimsoord voor de Legoliefhebber. Van 2018 t/m 2022 was Pieter-Bas redacteur en eindredacteur van de Jacobsstaf, het kwartaalblad van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. In 2021 verscheen – 24 jaar na dato – zijn boek Doorloper, over zijn voetreis naar Compostela.
Berichten gemaakt 6

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven