In de uitgeverij-afdeling van onze stichting Pelgrimszin willen we graag kwalitatief goede uitgaven uitbrengen die je niet zo snel ergens anders ziet. Wat dat betreft zou Bonne Route! prima in ons fonds passen. Het eerste wat opvalt is het bijzondere langwerpige formaat van 16 x 31 cm en dat ook nog in luxe hardcover.
Bij Bonne Route! is niet op een paar centen gekeken blijkt alleen al aan de indrukwekkende lijst medewerkers in het colofon. Van redacteur tot historisch adviseur. Dit betaalt zich dan ook uit in de kwaliteit. Zelden zo’n zorgvuldig en met liefde gemaakt boek gezien. En onder de vele kleurenfoto’s zijn enkele schitterende platen. En een leuk cadeautje voor de moderne mens. In het boek staan negen QR-codes en als je die scant hoor je een lied uit de theatervoorstelling die Tjerk van de reis gemaakt heeft.
In het artikel De ezel in onszelf staat het wat uitgebreider, daarom hier kort samengevat waar het boek over gaat. Tjerk is theatermaker en de reizen die hij maakt vormen de inspiratie voor zijn voorstellingen en boeken. De reis van dit boek – van Parijs naar Groningen over het Martinuspad is de derde van een drieluik van Europese reisprojecten die hij door de jaren heen ondernam. Voor Bonne Route! onderzocht hij in de geest van Sint-Maarten de vraag wat delen en saamhorigheid vandaag de dag nog betekent.
Wij leven in vrijheid en in grote welvaart, maar hoe solidair zijn we met elkaar? Dat laatste blijkt aardig mee te vallen, getuige de vele adressen waar Tjerk en zijn ezel Lodewijk een warm onthaal vinden. Van eenvoudige schuur tot een van alle luxe voorziene villa van een miljonair.
Het boek leest als een prettige pelgrimstocht met veel ontmoetingen waarbij de schrijver even deel uitmaakt van de grote en kleine verhalen uit een mensenleven. Regelmatig legt hij daarbij een link met de grote historische gebeurtenissen: van de Eerste en Tweede Wereldoorlog tot de Hollandse Waterlinie.
Maar het boek bevat ook persoonlijke overpeinzingen. Als hij in op een nacht in Frankrijk in zijn tent ligt terwijl het buiten stortregent beseft hij hoe kwetsbaar hij is. ‘Waar haal ik eten, drinken en elektriciteit vandaan? Ik moet de controle loslaten en in het moment handelen. Maar hoeveel kan ik aan? Ik denk aan mijn moeder die altijd direct na het avondeten de afwas weg wilde hebben en pas daarna rust had. Aan haar constante drang naar regelen en controle. Ik vond dat altijd heel irritant, maar kom ik het nu ook bij mezelf tegen?’
Soms is het ronduit spannend. Bijvoorbeeld als Tjerk ezel Lodewijk onderaan een trap ziet liggen en denkt dat hij dood is. Als lezer voel je de opluchting als hij ineens een oor ziet bewegen.
De pelgrims onder de lezers herkennen denk ik wel de momenten dat het moreel even tegenzit.
Als een boer op zo’n moment in sappig Vlaams vraagt waar hij ‘met dien ezel’ naar toe gaat, antwoordt Tjerk kortaf: ‘Naar huis.’ Zonder de boer verder nog een blik waardig te keuren.
Tjerk Ridder
Bonne Route!
Te voet met tent en ezel van Eiffeltoren naar Martinitoren
S2 Uitgevers
2022
213 pagina’s
€ 22,50
ISBN 978-94-93282-85-8
Waarom stopt André met zijn tocht?
Op zijn tweede pelgrimstocht merkt André dat deze tocht anders is dan zijn eerste, hij stopt. Wat verder gaat is de pelgrimage van André naar Annette.
Annette is het alter-ego van André Brouwer. ‘Als ik van onze Schepper had mogen kiezen, was ik liever een meisje geweest. Maar er was niks te kiezen.’
Per verkocht boek wordt €2,50 gereserveerd voor pelgrimsgerelateerde goede doelen.